Et forsøg på en arkitektonisk konklusion
Efter nu at have opholdt mig her i Japan i tre måneder og står foran og skulle hjem i næste uge, så er det måske lidt på tide at reflektere over alt det arkitektur som jeg har set og alle de samtaler som jeg har haft med arkitekter og designere herover.
Hjemmefra havde jeg et godt indtryk af hvad jeg kunne forvente at møde herover og vidste en del om japansk arkitektur og design i forvejen. Det har også altid været et område som jeg har set op til og ladet mig inspirere af. Jeg har udvalgt nogle få punkter som jeg finder interessante og jeg kunne skrive meget mere udførligt om dem, men her på bloggen bliver det i en "light" udgave.
Når man sammenligner den gamle japanske arkitektur med den nye og moderne japanske arkitektur kan det umiddelbart være svært at finde en sammenhæng, men når man kiggere nærmere så kan man faktisk godt finde den. Den ligger bl.a. i materialeholdningen, farver, rumopdelingerne og styringen af ind og udkig.
Glæden for at bruge træ ser man alle steder og det er helt sikkert noget som hænger sammen med den lange tradition som japanere har for at bruge træ i alt. Alt fra spisepinde til bygningsskellettet i deres huse er i træ.
Bygningerne herover er meget holdt i jordfarver, men det skal ikke ses som et udslag af 70´er syndrom som det er i europa, men mere som en farveskala som minder japanerne omkring jorden. I Danmark har vi også et specielt forhold eller tradition for Skagengul og røde mursten, så det skal sammenlignes lidt med det forhold.
Som udgangspunkt har jeg heller aldrig oplevet en så gennemført moderne arkitektur som herover. En omsorg for detaljen og en høj håndværksmæssig udførelse. Japanere har også en helt unik form for tilgang til arkitektur fordi de har så ufattelig tæt en befolkningstæthed. Det er noget som de tager som en udfordring og får nogle ret spændende boliger ud af en meget lille grundplan. Det virker som om at denne udfordring gør dem mere opfindsomme og selvsikre i deres arkitektoniske udtryk og de får nogle mere interessante hjem end vi har derhjemme selvom vi har mere plads. Prisen på husene kan man ikke bruge som argument for hvorfor vi ikke har mere interessant boligbyggeri, for priserne på huse herover er meget lig den vi har i Danmark. Især her i Tokyo hvor husene er meget dyre. Kvadratmetrene er indimellem mindre, men herover bygger de husene op i højden og derved opstår muligheden for nogle spændende rumligheder som et et-plans hus aldrig kan få.
Der er også en variation i gadebilledet som jeg ikke har oplevet nogle andre steder endnu i verdenen. Man ved aldrig hvad der venter en omkring det næste gadehjørne og det gør det for mig mere interessant og færdes herover end i mange andre byer som man nok vil opfatte som smukke. Tokyo er på ingen måde nogen statisk storby hvor dele af byen virker som om at man går rundt i et museum. Bygninger bliver heller ikke så gamle som hjemme i Danmark, da de ikke er bygget i nogle materialer som ikke er beregnet til at kunne holde i særlig mange år. I gennemsnit bliver en almindelig bolig kun omkring 27 år gammel herover og så bliver den revet ned og en ny opført, så man kan ikke spekulere i ens bolig som vi er vant til derhjemme. Man er dog så småt begyndt at spekulere lidt i et renovere eller ombygge eksisterende boliger herover, da det er billigere at gøre dette end rive hele huset ned og opfører et nyt.
Boligerne herover bliver også udsat for mange rystelser pga. jordskælv som er herover hele tiden. Jeg har selv oplevet et jordskælv herover og det var en yderst underlig oplevelse. Vi tror måske at vores murstenshuse kan modstå jordskælv, men det kan de ikke. Hvis de lavede danske huse herover ville de falde sammen ved et jordskævl.
Der er også et andet bygningsreglement herover hvor man tillader lidt andre ting end vi gør derhjemme i Danmark. Det gør på visse punkter at man kan lave nogle lidt mere elegante løsninger på især private boliger end vi kan derhjemme da bygherre bestemmer hvilke regler som skal følges.
Deres reglement er dog også ved at ændre sig og det er især brandkrav og brugen af trækonstruktioner som er ved at ændre sig. De er ved at få de samme krav omkring at en stålkonstruktion er mere brandsikker end en trækonstruktion at alle samlinger skal være udført i metal fordi det er ting som kan beregnes. Lidt en skam da dette ikke altid passer og husene vil blive meget dyre ved et stålskelet pga. svingende stålpriser.
Den mest markante forskel på dansk og japansk arkitektur ligger i hvor meget fokus de ligger på det indvendige i husene og får det til at spille sammen med husets udvendige udseende. I den nye arkitektur som jeg har set herover har jeg oplevet nogle af de mest spændende rummeligheder som jeg nogensinde har set i en bolig og det har ladet mig stå tilbage med en forundring over hvorfor vi ikke udforsker det noget mere det at opholde os indendørs når vi nu er indenfor det meste af tiden!?! Har vi mistet det fokus og kun lader os fokusere på det overfladiske derhjemme!?!
En forskel som jeg har oplevet herover er hvor mange modeller de forskellige japanere jeg har besøgt laver og hvor lidt 3d programmer de bruger herover sammenlignet med hjemme i Danmark. har mødt arkitekter herover som stort set kun arbejder i modeller og kan lave op til 70 modeller af en mindre bolig! De arkitekter som jeg har snakket med herover siger at det hjælper dem med at holde skalaen, undersøge lyset i boligen bedre og holde fokus på hele den samlede bolig både ude og inde. De syntes at de mister fokus når de arbejder i 3d programmer. Måske har de ret i den påstand og de beviser det da ihvertfald igennem deres arkitektur.
En anden ting som er slående herover er hvor meget de kan få ud af meget lidt plads. Det at have meget plads er ikke altid ensbetydende med at man har et bedre hjem. Hvis denne plads ikke er godt gennemtænkt og udnyttet spilder man kvadratmetre og derved penge. Det har jeg set mange steder været tilfældet derhjemme i nye boliger. Herover har jeg oplevet boliger helt ned til 95 kvm., som virker bedre udnyttet og mere interessante end en dobbelt så store boliger derhjemme. Tankevækkende!
Skal vi i Danmark så kopiere japansk arkitektur? Nej, vi skal gøre det på vores egen måde og bruge vores gode bolighistorie og vi har en lang tradition for at lave nogle vildt flotte boliger. Vi skal bygge videre på den tradition og tilbyde nogle bedre boliger til danskerne end de får tilbudt nu, uden at det bliver dyre og folk skal opleve at de indgår i en bedre og mere positiv dialog omkring tilblivelsen af deres hus når de snakker med en arkitekt. Det skal selvfølgelig siges højere og bevises og der må arkitekter stå bedre sammen og råbe noget højere!
It´s only me......... |
1 kommentarer:
Snøft ... Der skal vi nok få diskuteret til hudløshed, når du kommer hjem.
Det har været en fornøjelse at følge din rejse gennem Solens Rige. Glæder mig til lysbillederne (du må dog gerne medbringe en abridged version, da jeg ikke nødvendigvis har 6 timer non-stop til rådighed igen denne gang ;) )
Send en kommentar
Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]
<< Start