tirsdag den 19. oktober 2010

Softcell Architectural Institute

Noget af dagen idag har jeg tilbragt sammen med en japansk arkitekt som jeg kommet til at kende herover og idag fik jeg mulighed for at møde ham på hans tegnestue og høre ham fortælle om sit arbejde og se nogle af hans projekter. Hans navn er Saitou Shigeru og er 35 år gammel og har studeret bl.a. i London i flere år. Han startede sin tegnestue lige efter han afsluttede sin uddannelse og har siden haft en mindre tegnestue som har lavet alt fra boliger til møbler. Hans tegnestue hedder Softcell Architectural Institude og ligger i endnu en ny bydel som jeg aldrig har været i før. Det er simpelthen imponerende hvor mange bydele der er i den her by og alle virker meget aktive og er fyldt med en masse mennesker hele tiden. 

Jeg var afsted sammen med mine gode venner fra SOL Style og Saitou Shigeru er en af deres gode bekendte, men de havde heller ikke set hans tegnestue før. Tegnestuen er fyldt med flere af Saitou Shigeru´s egne møbler og en masse kasser fyldt med modeller. Disse modeller er en meget vigtig del af hans arbejdsprocess og jeg har sjældent set så mange modeller lavet til en enkelt bolig før. Han nævnte at an kunne lave op til 70 modeller af en bygning og så laver han meget detaljerede modeller i nogle ret store mål som han viser til hans kunder. Denne brug af modeller er noget ret kendetegnende som jeg har set ved alle de arkitekter som jeg har besøgt her i Japan. Jeg har stort set ikke mødt nogen som laver deres bygninger i 3d programmer endnu. Den fysiske model er et meget vigtigt værktøj for arkitekter herover og selvom 3d programmer er virkelig brugbare, så er det ligesom om at brugen af fysiske modeller er med til at få lagt nogle ekstra detaljer og finesser ind i en bygning som man måske "overser" lidt i 3d programmer. Skalaen er nok også et andet område som den fysiske model har sin force frem for 3d, da den altid holder sin skala når man ser på den og man oplever rummeligheder lige så godt og dimensioner. Jeg tror at det er en meget afgørende faktor for hvorfor japansk arkitektur skille sig ud. 

Saitous Shigeru´s arkitektur har et meget stilrent og lidt koldt yder fordi han flere gange bruger metalplader på hans facader og har nogle meget rene facader og hans bygninger står meget markant og skarpt. Han har mange vinduer i hans bygninger selvom de indimellem er ret små og han bruger dem til at ligge effekter ind i boligen og de rum som er inde i huset. Man ser sjældent mørke områder i hans bygninger og han bruger også nogle gange film på vinduer hvis der ikke er en udsigt, men muligheden for at trække lys ind. 
Indvendigt i hans huse bruger han meget træ som er med til at give en varme og man kan indimellem sporer hans inspiration fra gammel japansk arkitektur i hans indvendige løsninger. 
Han har også en god sans for møbler og tegner nogle gange flere inventardele til hans huse og er med til at udvælge de møbler som skal være i huset. Han laver også flere møbler til forskellige møbelmesser og har også udstillet på Milan Furniture Fair. Vi fik os en god snak om Hans J. Wegner som vi begge to beundre. 

Endnu en gang må jeg også komplimentere hvor dygtig også Saitous Shigeru er til at binde hans facade sammen med de indvendige rum i hans huse. Det er en meget stor kvalitet og han opnår bl.a. det igennem hans store brug af modeller i hans arbejdsprocess. Det er endnu en stor styke som jeg har set i næsten alt den moderne japanske arkitektur som jeg har set herover. 

Han har også en god kontakt til hans kunder og er god til at formidle deres livsstil over i en bolig som er personlig lavet til dem. Noget som er meget vigtigt i en arbejdsprocess med en arkitekt og her kan man også opnå det helt unikke til ens bolig i et sådan et samarbejde. 

Huse herover i Japan og også altid i flere etager fordi byggegrundende er så små herover og det giver rummeligt nogle flere muligheder når man gør det end når man kun bygger i ét plan. Der kommer bare nogle flere boligmæssige oplevelser ind i boligerne når man arbejder med muligheden for flere etager. 

Hans arkitektur har også et lille strejf af noget internationalt over sig og det kommer måske fra hans tid da han studerede i London, dog er man ikke i tvivl om at han er japaner når man ser lidt nærmere på hans arkitektur. 

Den bolig som jeg viser billeder af i dette indlæg har han fået en designpris for og er en ret stor bolig til to familier. Herover bor flere generationer nogle gange sammen i samme hus for at tage sig af hinanden og især tage sig af sine ældre. 

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start