søndag den 10. oktober 2010

Lidt omkring japansk mad

Her i Japan findes der utrolig mange forskellige madretter at vælge imellem og jeg har før skrevet om Sashimi og Ramen. 
Sushi er nok det som vi vesterlændige kender Japan bedst for, men sushi herover smager helt anderledes end derhjemme. Sushi er en ret hvor en form for mad som kræver en meget høj kvalitet af fisken og herover er det fisken som der er mest af på sushi´en og ikke ris. Sushi er heller ikke en form for mad som man skal begynde at eksperimentere med som mange gør hjemme i Danmark ved at blande forskellige andre ingredienser i som f.eks. brune ris. Når man fortæller japanere om det siger de alle at det har ikke noget med sushi at gøre og hvis de har prøvet at spise sushi i vesten syntes de heller ikke at det smager som sushi. Nogle syntes måske at det er en arrogant holdning at have at man kun kan spise rigtig sushi i Japan, men det passer altså hvis man har prøvet det.

Japansk mad skiller sig også ved generelt ikke at være særlig stærk i smagen og mange ting smager tæt på ingenting. Vores mad er meget mere krydret og kraftig i smagen. De har dog wasabi som indimellem virkelig er stærk, men det skal også slå eventuelle bakterier ihjel når man spiser rå fisk i sushi eller sashimi.
Vestlig mad er også en del mere "tungt" at spise end japansk mad. Japan mad virker "let" og man bliver mæt på en helt anden måde herover. 

En anden ret som er meget populær herover er Okonomiyaki som er en ret stor og mættende pandekage eller omelet som har mange forskellige ingredienser i sig som f.eks. kål, rejer, blæksprutte og løg. Man kan putte mange flere forskellige ting i og retten har som oftes en BBQ sovs og mayonnaise på toppen. Retten mætter rigtig meget og man sidder oftes selv enten og varmer Okonomiyakien op eller stort set laver den selv på en stor åben varmeplade inde på midten af det bord man sidder ved. 
Okonomiyaki











En anden af mine favoritretter udover Sashimi er Tempura som er en ret som består af lyn-friturestegte grøntsager som svampe, grøn-peber og andre grøntsager. Rejer og fisk bliver også blandet sammen med grøntsagerne i retten og det hele bliver dyppet i en meget tynd dej inden de bliver stegt. De forskellige ingredienser lynsteges og det gør at sammen med den sprøde dej, så bibeholder både grøntsagerne og fisken sin sprødhed og friskhed så det smager utrolig godt. Synd at det ikke er udbredt endnu hjemme i Danmark, da det modsat sushi er en nemmere ret at efterligne. 
Tempura









Den sidste ting som jeg vil fortælle om i den her omgang er ikke så meget en ret, men mere en form for spisested som hedder Izakaya. Det er en form for restauranttype som er meget populær herover og der er end lidt mere løssluppen stemning end mange andre steder herover. Typisk er det et sted hvor folk samles efter arbejde og spiser og drikker sammen. Man kan godt sammenligne det med en pub med udvidet menukort. 
Man kan altid kende en Izakaya ved at der hænger en papirslampe udenfor som symbolisere at der sælges alkohol det pågældende sted. Maden man får sådan et sted er meget forskellig og består ofte af en masse retter som man så deles om at spise. Mange gange er det forskellige egnsretter man får og mange Izakayaer er tilknyttet et bestemt område i Japan.
En Izakaya



0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start