tirsdag den 5. oktober 2010

Kochi Architect´s Studio

Dagen i dag ar jeg brugt på at besøge en arkitekt som jeg mødte for nogle uger siden til en af de mange udstillinger som jeg har været til herover. Han inviterede mig til at besøge hans tegnestue og jeg sagde ja tak til invitationen. 

Hans navn er Kazuyasu Kochi og han har en lille tegnestue på to personer og han laver hovedsageligt boliger som prismæssigt ligger i den nedre del af arkitekttegnede huse her i Japan. 
Her i Tokyo koster byggegrunden oftes tre gange så meget som hjemme i Danmark, så selve huset skal holdes nede i pris. Det er lige omvendt i Danmark hvor huset koster mere pga. lønninger og høje priser på materialer, men vores grunde er også dyre end de oftes er værd. Kazuyasu Kochi styrke er at han er rigtig god til at få mest muligt ud af et lille budget og stadig skabe nogle huse hvor der er en masse kvaliteter indvendigt og udvendigt. 

Kazuyasu Kochi´s tegnestue ligger i et gammelt område af Tokyo som ikke blev så ødelagt af bombningerne af Tokyo under Anden Verdenskrig, så meget af den interne struktur i boligområderne er bevaret og mange af husene er også ældre end normalt her i Tokyo. Huse her i Japan bliver oftes ikke meget over 27 år gammel. Man kan især se det på at beplantningen i gaderne er større end normalt og gadestukturen er endnu mere sammeflettet end hvad jeg ellers har set herover. Virkelig tæt og klaustrofobisk indimellem og man mister nemt orienteringen.

Tegnestuen er oprindeligt et gammelt japansk hus som Kazuyasu Kochi har bygget om så det fremstår som et nyt hus i dag og det skiller sig meget ud i gadebilledet fra de andre huse på den vej det ligger. 
Det vil koste to gange så meget at rive huset ned end at bygge videre på den oprindelige konstruktion i huset og ved nogle få effektive modifikationer har han fået et hus som fremstår som helt nyt og indvendigt kan man kun stadig sporer det gamle træskelet få steder fra det oprindelige hus. 
Udvendigt har han hæftet en hvid plastikskærm på hele husets facade som er med til at slører indkigget ind i huset og beskytte og slører trappen som fører fra den private del på første og anden sal og ned i stueetagen hvor Kazuyasu Kochi har sin tegnestue. Et godt valg for det er også med til at kaste lys ind i boligen fra den hvide skærm. 
Han har også lavet en nedgravning nede i stueetagen som er med til rummeligt at opdele hans tegnestue og skabe et mere interessant rum. Nede fra hans tegnestue er der også en god detalje med at han har placeret glas i gulvet på første sal, så han kan se op i den private del og se op til hans kone og barn.
Huset har også en ret lækker tagterrasse som det oprindelige hus også havde, men Kazuyasu Kochi har forhøjet facaden og lavet en inddækning i toppen som er med til at skærme for indkig ned på terrassen fra de omgivende bygninger og fra terrassen er der også en ret god udsigt udover det nærliggende boligområde og et lille kig imod det nye Tokyo Sky Tree.
Materialerne indvendigt er materialerne også holdt nede i pris og består af billige træplader som enten er malet eller brugt ubehandlede og det er med til at give huset et meget enkelt og "rent" udseende. Opbevaringen er skjult bag hvide forhæng og indretningen er meget spartansk og lys. 

Jeg fik fremvist flere af Kazuyasu Kochi´s projekter og fik snakket en masse med ham omkring arkitektur og det var nogle rigtig spændende samtaler vi havde. Mange af hans projekter er virkelig interessante og hans evne til at arbejde med et lille budget giver ham en stor fordel frem for mange andre. Han er også endnu en af de mange arkitekter som jeg har mødt herover som giver det indvendige i husene meget fokus og kombinere det udvendige med det indvendige på en måde som vi hjemme er for dårlige til efter min mening. Det er to uadskillelige ting som kræver ligeligt fokus for at man får den optimale bolig. En spændende facade er ikke nok for vi lever indenfor i husene og skal afspejle vores levevis. Der er så mange muligheder rummeligt som kan gøre det så meget mere interessant at opholde sig indenfor end hvad vi er vant til at se og udnytte. Når man kan kombinere det udvendige med det indvendige bliver det for mig først rigtig arkitektur og det er japanske arkitekter rigtig gode til efter min mening. 
Idéen med at modificere eksisterende boliger frem for at rive dem ned syntes jeg også er tiltalende, da man indimellem kan få noget mere interessant løsninger frem end hvis man starter med et helt hvidt stykke papir hvor alt kan lade sig gøre i princippet. Dette ses også hjemme i Danmark hvor der er mange gode eksempler og herover lyder det til at der er ved at komme et endnu større fokus på at gøre det, da det kan spare folk en masse penge. 

Små tætte gader som er svære at finde rundt i.
Tæt, kompakt og tilgroet.
Huset skiller sig en del ud fra omgivelserne.
Her kan den ydre plastskærm fornemmes.
Det renoverede hus set forfra.
Sådan så det oprindelige hus ud.
Et billede indefra tegnestuen.

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start