lørdag den 5. januar 2013

Brugen af neonfarver i vores gadebillede

Inden at jeg flyttede herover til Japan, begyndte jeg at ligge mærke til hvordan neonfarverne er ved at blive mere og mere synlige i det danske samfund. 
Vi kender alle farverne fra 80´erne, hvor de i en periode var det hotteste indenfor moden på det tidspunkt. Alle os som voksede op i 80´erne ligger nok inde med fotografier, hvor vi har en beklædningsgenstand på med neonfarver. Vi troede alle at det var noget som aldrig ville komme tilbage igen, men tingene har ændret sig og nu er neon farverne på vej tilbage igen for fuld styrke i Danmark. 

Nu har jeg snart tilbragt et års tid her i Japan og herovre ser du stort set aldrig neon farver. Man ser det alle højst på et par snørebånd eller en hue på nogle unge mennesker i Harajuku området her i Tokyo. 
I Danmark har neon farverne næsten siden 80´erne hængt ved, når der skulle holdes udsalg eller opholdsudsalg i en butik. Farven blev brugt til at signalere at ting var billige og for at få folks opmærksomhed. 
Her i Japan, ser man ikke denne form for brug af neon farverne for at få folks opmærksomhed eller signalere at ting er billige. Herovre falder et sådant budskab ind under den almindelige farveholdning som en eventuel butik har. Det virker fint til at få folks opmærksomhed. 

Det punkt, hvor jeg har set den største fremmarch af neon farver i Danmark er i trafikken. I dag ser man et utal af cykelister bruge sikkerhedsveste for at gøre opmærksom på sig selv i trafikken. Lidt utroligt at tænke på, når man sammenligner med andre lande hvor cyklister langt fra har samme sikkerhed i trafikken som i Danmark eller cykelstier. 
Her i Japan cykler folk på fortovene blandt gående og det foregår rimelig glidningsløst og uden de store uheld. Det har nok også noget med, at man ikke kan cykle så stærkt, når der samtidig er gående. Få cyklister cykler også på vejene, men det er vist nok lidt forbudt. Der er ikke nogen decideret cykel-kultur herovre som i Danmark og jeg vil ikke påstå at cyklister kører godt herovre. Cyklister overtræder lige så mange regler og tager lige så lidt hensyn herovre som i Danmark. 
I Danmark kan det måske hænge sammen med frygten for bl.a. højresvingsulykker. Her i Japan har man løst det problem på en anden måde. Herovre udsender alle store lastbiler en advarselstone inden køretøjet drejer til venstre (Her i Japan kører man i den modsatte siden end i Danmark.). En simpel løsning på et alvorligt problem. 

Sikkerhedsvesten i neon farver ser vi også brugt hos vejarbejdere, skraldemænd, hjemmeværnet, tog-personale, Falck og hos politiet i Danmark. Før i tiden var folk udstyret med refleksbrikker og det var nok til at sikre dem om aftenen, men nu virker det til at neon farverne bruges til at sikre disse faggrupper i dagstimerne. Der er helt sikker flere af disse faggrupper som har brug for denne beskyttelse pga. større usikkerhed i vores trafik og åbenbart hensynsløse kørsel. 
I Japan ses disse faggrupper slet ikke iklædt neonfarvede sikkerhedsveste. Brugen af bliklys, lys-kegler, lysskilte eller lys-stave bruges i stedet for. Hver faggruppe har deres kendetegn i deres påklædning og brug af farve på deres uniform. 
Brugen af hvide handsker hos bl.a. politi eller "trafikkontrollører" er også ret effektfuld og noget som igennem tiderne er blevet brugt i stor udstrækning rundt omkring i verdenen. Brugen af hvide hjelme ses også brugt og det er rigeligt til at få øje på i trafikken her i Japan og trafikken er meget mere intens her i Japan end i Danmark. 
Alt dette er efter min opfattelse ikke noget som gør de samme faggrupper her i Japan mere udsatte fordi de ikke bruger disse neonfarvede sikkerhedsveste. 

Her i Japan spiller uniformen en stor rolle i folks indentitet. Det at have en uniform på er en ære og det viser at man har succes på arbejdet. Hver faggruppe har som nævnt deres kendetegn i deres uniform, så det er nemt at skelne imellem hvad vedkommende laver. Mange uniformer er meget gamle i deres oprindelse, men er stille og roligt blevet moderniseret uden at miste deres identitet. 
Skoleuniformen er også udbredt herovre og det gør at man f.eks. hurtigt i trafikken spotter f.eks. en mindreårig. De helt små klassetrin bærer altid en gul hat når de færdes uden for skolens område og det gør dem igen synlige. 
Dette var i gamle dage også synligt i Danmark, hvor man tydeligt kunne se forskel på f.eks. en tømrer og en murer. Den ene var i sandfarvet uniform og den anden i hvid. Denne form for uniformering er ved at uddø lidt i det danske samfund. Det at have uniform ses som noget skidt og et levn fra fortiden. Alle skal have lov til deres egen private frihed, men ved vi overhovedet om folk får det bedre eller får folk/børn f.eks. nemmere ved at drille andre fordi de ikke har det rette tøj, sko eller den rette makeup på? Måske er det noget som der vil ske lige godt hvad vi gør.

Mit argument er lidt, at ved at få alle faggrupper til at ligne hinanden og derved få svært ved at se forskel på f.eks. en vejarbejder og en politimand eller en politimand på motorcykel og en almindelig person på en motorcykel. Udhuler vi derved ikke de kendetegn som er ret vigtige for genkendelsen af disse faggrupper i det offentlige billede? Skal en politimand ikke se anderledes ud end en vejarbejder og udstråle f.eks. magt? Må en politibetjent ikke udstråle det længere? Er det blevet politisk ukorrekt? 
Det virker som om at neonfarver lige nu bliver brugt som et mirakelmiddel på at gøre opmærksom på at man skal ligge mærke til den pågældende faggruppe, men er det virkelig løsningen? Når brugen af Neonfarver er så udbredt og almindelig, mister det så ikke sin effekt? Når vi ikke længere kan se forskel på en civil og f.eks. en ordensmagt, så mener jeg at vi begynder at få forstyrrelser i de signaler som vi udsender. 
Der findes så ufattelig mange farver og grafiske muligheder som vi kan vælge imellem og mange af dem er ret iøjnefaldende. I forvejen er den danske påklædning ret mørk/sort, så selv en rød jakke eller et par grønne sko vil med det samme skabe stor opmærksomhed. Er vores samfund virkelig blevet så fattig på farver og grafiske virkemidler at alt skal have neonfarver på for at få opmærksomhed? Har vi intet lært af bl.a. naturen, hvor signalfaver og advarselssignaler bruges i vid udstrækning? 
Udseendet på politibiler er ved at blive overtaget af neonfarver, men gør det at man ligger mere mærke til politiet eller begynder det at ligne f.eks. en lægeambulance? Kan vi virkelig ikke komme på andre løsninger?

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start